Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bouře nad Českým rájem.

23. 6. 2011

Bouře nad Českým rájem a neb když se čerti žení

    Dopoledne neustále opakovali, že přijdou navečer ošklivé bouřky. Nojóó, ale to přeci nemusí být zrovna tady, že jo. Na poledne tu párkrát zapršelo a párkrát tu prásklo, taková trochu větší bouřka. Říkám kocourovi, tak to máme za sebou, to bylo cavyků, ale on byl nějaký nervózní a protivnej. Asi dobře věděl proč.

  Začalo to zvečera, trochu se zatáhlo a zprudka sprchlo, vody hodně ale jinak klídek. Dokonce se krásně vyjasnilo, ale tak nějak jinak, tak jako bíle, jako když vymrzne a je daleko vidět. Pak z jihu začaly přicházet divně šedivě roztrhané mraky. Ale to už na severu na Mimoňsku a v Podještědí řádila silná bouřka, rána za ranou a obzor černý. Když jsem se otočil, tak od západu, od Prahy se valily veliké černé mraky. Něco tu nehrálo, všechno se to valilo někam nad nás. Přeci se to nesrazí tady. No nesrazilo, ale neposunulo se to o moc dál. Zastavilo se to na hraně Českého ráje a začalo se to roztáčet do výhružného víru, stále rychleji. První co mne napadlo, vzniká tornádo. Druhé co mne napadlo, mazej pro fotoaparát. Párkrát jsem exponoval z podkroví, ale to se už tak zešeřilo, že už vlastně byla tma. Než jsem seběhl dolů, z dálky se ozýval hrozný rachot, a když jsem dole odevřel dveře málem mě porazil vyděšený kocour. To už vichřice mlátila větvemi stromů pomalu až na zem a začaly padat kroupy jako vlašské ořechy. Ale kupodivu nebyly tak tvrdé na to, jak dělaly veliký hluk. Po dopadu odskakovaly od země asi metr vysoko a rozstřikovaly se do okolí. Dělalo to neuvěřitelný rámus a lítalo to všude až pod přístřešek, ale i do  odevřené verandy. Každá kroupa byla jakoby slepená z pěti až osmi fazolí.

  Řádilo to asi hodinu, ale velké škody to nenadělalo. Ale někde asi muselo být zle. Po silnici se valila hnědá řeka, voda stála i na trávníku a prostor, vykopaný na bazén přetékal. Voda tam vydržela ještě celé dopoledne na druhý den.

  Když se vše tak nějak uklidnilo, tak až do pozdní noci šla bouřka za bouřkou a práskalo to všude dokola. Normálně bych tvrdil, že stále hrozně lilo. Kdeže, to byl jen takový májový deštíček proti tomu, co se tu dělo před tím.

  Vypínali přerušovaně proud a pro značný rachot se ani spát nedalo, tak jsem fotil. Mějte se sluníčkově a ať se vám takovéto jevy zdaleka vyhnou.

                                                                Zde najdete pár fotek

Tento jev se nazývá hůlava a je to něco jako tornádo ,které nedosáhlo na zem.