Jdi na obsah Jdi na menu
 


Už začínají růst houbičky !

3. 9. 2015

A kdo vám to prosím vás říkal že nerostou? To víte že rostou, jen musíte vědět kdy a kam...

“””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””

Byl jsem tuhle v Kauflandu a měli tam v AKCI žampiony. Za volně ložené chtěli za 1 kg 78 Kč a nevypadali zrovna moc čerstvé, navíc každý se v nich mockrát už pohrabal. Původ bylo uvedené Polsko a dovětek, že ve všech testech ”vyhovující” mne taky nenadchl. Když jsem  hledal ceny na internetu a dočetl se, že za sušené žampiony 500g skoro za 500Kč, uzrálo ve mě rozhodnutí, že si nasbírám svoje čerstvé a ty si pak  třeba i usuším.

A tak zůstaly mě v podvědomí neboť jsem se o nich navíc dočetl: Čerstvé žampiony obsahují v průměru 89,7 % vody, 4,8 bílkovin, 0,2 tuku, 13,6 % sacharidů, 0,8 vlákniny a 0,8 % minerálních látek. Z minerálních látek je to hlavně draslík, fosfor, hořčík, vápník a sodík zinek, hořčík a selen.

   Žampiony patří mezi nejsilnější přírodní antialergika. Úspěšně se užívá při kožních alergiích, astmatu. Žampiony snižují hladinu cukru v krvi. Doporučují se konzumovat i v čerstvém stavu a vždy neloupané (například nakrájené na plátky na chlebu s máslem), nebo ve formě salátů.

V kuchyni jsou žampiony nejčastěji používanou houbou. Najdou uplatnění ve studené i teplé kuchyni.

    Ve studené kuchyni mají své místo v různých salátech a pomazánkách. V teplé kuchyni je využití žampionů téměř nekonečné. Od polévek, přes nádivky, masitá jídla, až po pokrmy ze žampionů samotných. Nezastupitelné místo mají při přípravě pizzy pod maso a do paštik. Vynikající jsou grilované.

 Teď nedávno po delším čase opět zapršelo ale nijak se moc neochladilo. Dusna nejen nenechávala člověka v noci  spát, ale probouzela i podhoubí v lese. No a když zapršelo, zavelel můj selský rozum a vyhnal mne s košíkem na houby.

  Jak vidíte, nebyl to tak špatný nápad, za úlovek (žampion polní) se určitě stydět nemusím. A když člověk houby rád hledá, je to nádherná zábava. Také je moc rád jím a umím si je  na moc způsobů upravovat. Horší je, že  z nich miluji řízečky,  ale úpně nenávidim se v tom trojobalu patlat! Vše zachránila moje hodná sousedka, která prohlásila, že když tu nemám tu svoji, tak že mě ty řízky ráda udělá. S radostí jsem to přijal a dal jí mísu hub a ještě jednu mísu přidal od cesty. Zbyl mě jich celý velký košík a i tak budu mít toho dost  co čistit  a zpracovávat.

  A kde že ty houby rostou? No v lese, hned tady na kraji u louky. No tady u nás, to je přeci jasný, že ??? Co to? Že alespoň něco? Tak jo - Mladoboleslavsko.

Ale kdo se bojí  do lesa, tak ať si vyrazí do Kauflandu. To je rada hlavně pro ty “AKČNí” čtenáře letáků a milovníky turistiky mezi regály. Tak všem velké úlovky a pěknou zábavu ! Pár obrázků jsem dal na fotorajče zde.