Jdi na obsah Jdi na menu
 


Českomoravská Vrchovina – CHKO Železné hory

28. 5. 2012

Českomoravská Vrchovina – CHKO Železné hory 

 

    je určitě neprávem opomíjeným malebným koutem  naší zemi.Jezdíme do přelidněných Krkonoš, na Šumavu, do Jizerek či Krušných hor, ale Vrchovina neprávem zůstává stranou.

   Na druhou stranu snad právě proto je Českomoravská Vrchovina vyloženě rájem klidu, tichá a skoro nedotčená. Krásně to popsali velcí malíři české krajiny – Antonín Chittusi, A. Slavíček a Jindřich Průcha – kteří se naučili znát a milovat skromnou, nevtíravou krásu těchto krajů:

 

 

„Skromná a tichá nenápadná krása, nepřístupná osamělost a odlehlost, vlídný klid i pochmurný drsný půvab chudobné země i lidu – to byly vždy hlavní krajinné hodnoty těchto prostých a vzácných končin, jejichž zvláštní výrazný ráz je ještě zesilován a zdůrazněn sousedstvím bohatých žírných nížin, k jihu tiché roviny čáslavské, k severu rozlehlého dumného Polabí.“

 

    Ano nedávno jsem si část Železných hor procházel a moc se mně zde líbilo – Žleby, Lichnice, Žižkův dub (600 let), vápenka. Bylo mě jasné, že se sem zase rád vrátím.

    Při toulání se tímto krajem na vás čeká jedno překvapení za druhým Výjevy, se kterými se člověk běžně nesetká. Na příklad, když kvete pole v nížině, je zpravidla jasně žluté. O to vás víc překvapí jasně červený lán. To právě rozkvetlo jetelové pole (na semeno). S modrou oblohou a okolní zelení to je přímo neuvěřitelná pastva pro oko. Údolíčka se střídají s lesíky a rybníčky a za každým kopečkem je malá vesnička s upraveným kostelíkem a starobylou farou, Kolem cest stojí vzorně ošetřované pomníčky či křížky, Je to jako by se člověk vrátil do starých dávných časů. Příroda je zde stále zachovaná a kraj pohledný.

  K přírodě se tu chová očividně větší úcta než u nás tam kdesi dole.Tím pádem je pochopitelné, že se tu dochovávají takové překrásné památky jako je Zelená hora (UNESCO) a starý a dodnes stále sloužící kamenný most přes Sázavu (1761), nebo nejstarší rostoucí strom v republice Klokočská Karlova památná lípa (1000 let). Jen tak mimochodem, tento obr stojí hned vedle chalup na návsi a nikomu nevadilo po celé tisíciletí, že stíní a že z něj padají tuny listí.

  Další libůstka, kterou zde můžete navštívit je „geodeticky zaměřený střed České republiky“ u obce Čihošť.(tento bod je i adeptem na střed Evropy)

   Číhošť leží 7 km severovýchodně od Ledče nad Sázavou a 19 km jižně od Čáslavi. Památník, označující geografický střed České republiky se nachází na okraji obce, vlevo od silnice vedoucí do Hroznětína a Leštiny u Světlé nad Sázavou.

   Obec je známá tzv. Číhošťským zázrakem, který se stal v místním kostele Nanebevzetí Panny Marie v prosinci 1949 a v lednu 1950. Akci vyprovokovala StB, byl zatčen farář Josef Toufar a při výslechu umučen ve věku 48 let. Bylo zajímavé, se zajít podívat do tohoto kostelíka a vidět onen křížek na vlastní oči.

   Ale i další zajímavosti mne tu oslovily. Jedna z nejstarších přehrad u nás je zde při obci Pařížov. Byla postavena na řece Doubravě v roce 1913. Je celá z lomového kamene a je to skutečná krasavice v lesním zátiší. Objekt je sice uzavřen ale ochotný pan jezný návštěvníky průběžně na hráz pouští.

   Co dodat závěrem? Bylo tu báječně a věřím, že se sem zajedu častěji podívat.

 

             Fotografie z toulek po Čs Vrchovině