Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dostihy v Mimoni.

Dostihy v Mimoni.

Byla neděle a já stále v sobě vnitřně bojoval, zda někam vyrazit, či dál makat na své chaloupce. Stále vyhrožovali v rádiu odpoledníma bouřkama.

Přišly sousedi a se slovy kašli na to, práce ti neuteče, zítra je taky den …. No prostě jsem se vším praštil a nechal se přemluvit. Jeli do Mimoně na dostihy a že mne vezmou sebou. V Mimoni se nově obnovuje dostihová tradice města.

Přiznávám, že za normálních okolností bych asi šel fotit někam jinam. Ale snad právě proto jsem to vzal jako výzvu. Je to zase zcela něco jiného. Pravda, nemusím být tam, kde jsou spousty lidí, hluku a okázalostí. To se mě nějak fotit nechce. Ale na druhou stranu vím, že kůň je krásné zvíře, jeho pohybová dynamika, je na něm vidět to vypětí a vzrušení před závodem. Zároveň to samé se přenáší na lidi kteří si svého koníka vodí a  připravují před startem a po závodě.  Je zajímavé pozorovat všechny ty podobnosti  a napětí na oněch dvojicích. Zjistíte, že například jdou stejným krokem, mají  na sobě podobné ozdoby a jiné souhry a jiné podobnosti. Najednou zjistíte, že těch podobností, mají ty dvojice daleko víc. Že ty koně a ty jejich vodiče je moc zajímavé pozorovat a snažit se vše vystihnout  a dostat to do jediného typického okamžiku.

Samotného koně zachytit v trysku nebo v nějaké akci , tak aby to bylo alespoň trochu smysluplné, je  docela obtížné. No prostě se člověk opravdu nenudí. Takže tu nečekejte žádnou časoměrnou reportáž a záběry vítězů po každém kole. Je to spíš o pocitech, postřezích a momentech, které mne tam zaujaly.

Večer jsme ještě chvilku poseděli při skleničce na krásně rozkvetlé terase.Párkrát jsem to ještě cvaknul na své hostitele a šlo se bydlet.   

Co říct na závěr? Koně se asi mají fotit jinak. Vím, že  „koňaři“ na to mají jistá, určená pravidla. Ale protože nejsem „koňař“ ale ani ten, který se nechá nacpat do nějaké škatulky.... Taky vím, že na sebe nenechám plácnout nějakou, předem označenou nálepku....

Kašlu na všechny teorie a předepsané návody. Prostě jsem si to nafotil podle sebe, jak se to líbilo mně. Krásně jsem se u toho pobavil a třeba tím pobavím i vás.

Fotky jsou zde.