Jdi na obsah Jdi na menu
 


Drábské světničky v Českém ráji

29. 6. 2007

Drábské světničky v Českém ráji

Jednoho krásného dne jsme se rozhodli ztrestat svá těla výletem do zdejších skal.

Jak se to stalo? Toho dne v rádiu opět “vyhrožovali”, že bude krásná neděle. Tak jsme si se spolužákem, Honzíkem Pollovým zavolali, že si sedneme u nich na zahradě, poklábosíme a tak…. Napadlo mě, že klábosit se dá i za chůze.... a zrodil se z toho společný výlet do skal Českého ráje. K Pollovým do Mnichova Hradiště to mám 16 km a do skal oni vidí ze zahrady (asi 7 km) ... Autíčko jsem nechal v obci Dneboh a vyrazili jsme do skal. Zvolili jsme méně obvyklou dosti příkrou trasu, ale protože je méně navštěvovaná, je tam příroda ještě krásnější, divočejší a je co obdivovat. Je to místo, kde se rozpadají zbytky zhroucených skal a člověka to vrací v myšlenkách o pár století zpět. I přes úmorné vedro zde vládne příjemný chládek. Když jsme se protáhli různými soutězkami, vystoupili na hřebenovou cestu a prošli plno nádherných vyhlídek, zakotvili jsme v příjemné hospůdce. Jak se jmenovala? Jak jinak, než restaurace “Na vyhlídce”. Zde jsme se odměnili dobrým pivkem. Jéjda, to bodlo J !

A pak jsme vyrazili na tůru. Lesy na vrcholu byly trochu poničené nedávnou vichřicí, ale to jen dodávalo na dramatičnosti a celkové kráse zdejší přírody. V podstatě jsme šli po hřebeni od jedné vyhlídky ke druhé. Otevírala se nám nádherná okna - výhledy do všech stran naší země. Od Sněžky přes Krkonoše, Jizeské hory, Ještěd, Ralsko, Bezděz, České středohoří až po Vrátenskou horu v mělnickém Kokořínsku… no, co vám mám povídat ? To se prostě musí vidět!

Trochu jsem se vám to snažil svými fotografiemi zdokumentovat. I když viditelnost byla slušná, nebyla úplně nejlepší. Chodívám sem často a fotek odtud mám dost. Časem něco vyberu a přidám je sem jen tak pro celkové doplnění. Mimochodem, kdo se chce sem dostat pohodlněji, bez problému doveze svého plechového miláčka na parkoviště až k restauraci a je na vyhlídkách. Pak již jen chodíte skoro po rovině, ale zároveň po skalách.

Avšak pozor! Jsou to pískovcové masívy, jejichž stěny jsou kolmo dolů i několik desítek metrů! Chcete-li při tom navštívit i známé Drábské světničky a třeba nedaleký nejvyšší vrchol Mladoboleslavska Mužský, tak si uvědomte, že to dá dohromady dobrých 10 km. A počítejte s výletem minimálně na celé odpoledne. Zajímavostí je tu v těsném okolí mnohem více. Například skalní hrad Valečov a další. Je jen na vás, jakou trasu si zvolíte a na kolik km se cítíte. Ale ručím za jedno! Určitě nebudete litovat! Tady je krásně!

 Už jsem tu toho napsal až dost a při tom to moc neumím. Tak se raději pojďte podívat na pár foteček. Třeba se jimi dokážu vyjádřit lépe. Zdravím Franta

Fotografie z výletu   jednotlivě   a jako  fotopresentace.