Jdi na obsah Jdi na menu
 


Eschwege. Německé neporušené město z 16.stol.

7. 9. 2015

 Eschwege je pozoruhodné historické město s více jak 1000 originál hrázděnými domy v severním Hesensku. Staré město i tržní náměstí se starou radnicí, které  pochází z roku 1660. Toto krajské město nabízí návštěvníkům kromě hrázděných domů, například veliké a známé muzeum  cínových figurek (12.000 figuerk a to ve 200 různých druhů provedení), ale taky krásnou botanickou zahradu. Cestovatelé a turisté  si vybírají destinaci Eschwege pro historické centrum, panoramata a krásnou okolní přírodu. K rekreaci se nabízí Zinnfigurenkabinett nebo Werratalsee pro letní koupání. Jezera jsou asi 500m široká a 2,5 km dlouhá. Na jezeře Werratalsee jezdí malá osobní loď. Okružní cesta trvá asi hodinu.
 Jsou to vlastně velké zatopené pískovny, plné loděk člunů a plachetnic. Na březích najdete dokonalé pláže a pozvolný písčitý vstup do nádherně prohřáté čisté vody. Tyto pískovny jsou známy zvláštními barevnými písky, různých složení a hrubostí. Z těchto písků se ve zdejším průmyslu vyrábí pomocí pryskyřicí a spékáním, umělý kámen.  Podobá se leštěnému tmavě žíhanému mramoru, který pak slouží jako pevná neroztažná strojová a přístrojová základna. Staví se na ní např. přesné laboratorní měřící robotizační jednotky, měrné stanice, ale taky přesné obráběcí stroje. Zde toho využívá např. velký podnik na přesné CNC stroje Praewema, který je též dodavatelem strojů i pro naší Škodu Auto aas.

  Město Eschwege leží ve velkém údolí řeky  Werry. Werra je nevelká řeka o délce 292 km, a splavná jen pro menší lodě. Od Eschwege vzhůru už jen spíše pro kanoe. Wera zde tvoří velké údolí na úpatí hor, severozápadně od Schlierbach lesů. Této oblasti, zde v cestovního ruchu, se stalo zvykem říkat Waldhessen.
 Nadmořská výška je 212 m. Vzdálenost mezi Mladou Boleslaví a  Eschwege je přibližně  456 km i se dvěma objížďkami.
  Město má přibližně  21 600 obyvatel ale je prý silně ohrožené klesajícím počet obyvatel. V poslední době se výrazně zvýšil podíl starších osob a výrazný poklesl podíl dětí a dospívajících. S tímto problémem se město potýká již dlouho. Je to snad tím, že město je  chráněnou městskou památkovou oblastí a nelze zde nic moc stavět, či přestavovat. Původní ráz si město přísně střeží. Již jednou tento problém řešili dosídlením. Bylo to v roce 1954. Tehdy zde bylo přijato velké množství sudetských Němců vyhnaných z okresu Šumperk a přilehlého Polska.
  Ale Eschwege je také ideálním výchozím bodem pro výlety do okolních oblastí. A je zde hodně co objevovat, jako je například hesenského Švýcarska, nebo  pěšky podle řeky Werry a na  kole k nedalekému vlčímu zámeckému hotelu - Wolf zámecký hotel Werra Hesensko Schlosshotel.
   Samozřejmě, můžete také do vzdálenějších destinací, jako je Kassel, se svým rozlehlým horským parkem nebo na hrad Wartburg v Eisenachu. Jsou to vlastně výlety na  bývalé hranice NSR a NDR. Ale vraťme se zpět do města.
  Ve městě je několik pěších zón, které nabízejí velice zajímavé procházky ulicemi a náměstíčky, kolem spousty krásných starých památek a atrakcí.
  Nikolaitum je jedním z historických dominant krajského města v Eschwege. Je to nejvyšší věž ve městě. Ční 47.62 m nad střechy města a z jejího ochozu máte nádherný výhled na město a okolí.
 Nikolaiturm, nazývané také Klausturm, objekt byl postaven v roce 1455 jako součást bývalého kostela Godehard. Kostel byl zasvědcen svatému Mikuláši, a tím si  můžeme vysvětlit jméno věže "Nicholas".   Kostel byl od r. 1637, včetně lodi v troskách. Trvalo to celých 96 let, než  byla tato věž přestavěna jako obecní požární stanice.  V letech 1733-1736 a až do roku 1931 zde žil hlídač, který měl zvonit v případě požáru. Dnes je stále vyvěšen jeden ze zvonů v přízemí věže. Dále zde v přízemí věže jsou k vidění náhrobní kameny vážených občanů ze starého městského hřbitova .
 Hrad v Eschwege  označený jako "Landgrafenschloss".
   Najdete tu  i něco jako předchůdce pohyblivého orloje. Na  střeše každou hodinu se otevřou dveře a vyjde dřevěná postava. Během oběhu své dráhy kolem střechy troubí na trumpetu. 
Nachází se na budově  Landgrafenschloss (budova je nyní sídlem okresní správy). Na přední části domu se nachází symbol Eschwege. 
  Na opačné straně města se nachází zvláštní (šikmá) věž.  Šikmá věž ční na konci Nového Města ( Dünzebacher) věžové brány.Ta kdysi patřila k městské bráně, a je jediným pozůstatkem středověkého městského opevnění. Zachovala se, protože byla obnovena znovu po  třicetileté válce a později sloužila jako vězení, což je důvod, proč je popisována v kronikách jako vězeňská věž. Dokonce zde byla prý v roce 1657 uvězněna poslední čarodějnice ve zdejším kraji.
  Město je původní a téměř zcela neporušené. Své historické vzezření si zachovalo navzdory všech válek. Všechny boje a války se pokaždé zastavily na opačném břehu řeky Werry. Město bylo vždy dobře opevněno a bylo na opačném břehu.
Již v raném středověku, bylo město označeno jako Eskinivvach (dohoda v Eschen na vodě), čož nám umožňuje pohled do minulosti co se týče názvu města a jeho  nedotknuté   zachovalosti. 

Z kronik prý vyplívá, že dnešní hrázděné domy byly postaveny až po válce třicetileté. 
  Původní město bylo spáleno v roce 1637. Ale dle nařízení tehdejšího císaře, bylo město pod velením generála von Johann, brzo obnoveno. Fakt je, že dnes pouze jen kamenné budovy  pamatují  období ještě před žhářstvím. 
Město bylo prý  po třicetileté válce stavěno na svou dobu, více z estetického hlediska. Proto jsou současná panoráma Eschwege tak velice pěkná.  Navíc mělo veliké štěstí, snad proto , že není až tak známé místem a není nijak moc průmyslové. Navíc je stranou všeho a přitom schované kdesi ve středu a šedi Německa. Snad díky tomu zde vůbec  neprošla ani 1. ani 2. světová válka. Tím se stalo, že je zde vše zachováno v krásném původním stavu a navíc z toho kraje vyzařuje zvláštní klid. 
  Jen ještě pár osobních postřehů. Bydlel jsem v hotelu Krone ve středu města a měl jsem 2 prostorné místnosti s velkým příslušenstvím. Ale ve městě je vše jinak. Je neuvěřitelné v jak malých bytech se tu bydlí.  Některé jsou  sotva tak široké ( z ulice) jako větší osobní auto. Na délku bývají asi tak 8m a bez dvorů.. Do tří bytů jsem měl vzácnou možnost nakouknout dovnitř. Jedna třetina bytu je chodba a koupelna se záchodem. Kuchyň je obývací. A ložnice je složena z velké vestavěné skříně až do stropu, a z malého stolku , a ze dvou velkých skládacích křesel ze kterých se udělá letiště na spaní. To je celé bydlení! 
   Pravda, podobné bydlení jsem zažil na severu Londýna ve Watfordu,  ale  taky ve městě  Hemel Hempstead, v severní Anglii.

  Ano,dnes se sice  také už i u nás začíná bydlet  v mobilhomech a nebo v našich bývalých chatách, ale i tak to bývá většinou daleko větší a prostornější bydlení.
  A ještě jeden postřeh. Je hodně zajímavé , když procházíte ulicemi, sledovat úhly a svislice domů. Vše je neuvěřitelně křivé, vše se nějak a nebo někam kácí, inu kopíruje to ty zazděné dřevěné kmeny. Fakt je , že to stojí a drží už několik století.     No ano, asi nevěřím, že  toto  naše paneláky také vydrží, že? 
Bylo to zajímavé  a jsem rád že jsem to mohl vše vidět.       
   Pár obrázků z města Eschwege