Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrad Oybin

30. 10. 2014

Hrad Oybin se nachází na německé straně, nedaleko naší hranice.

  Původně to byl český císařský hrad a klášter který postavil náš panovník Karel  IV .  Tento hrad,  který se nyní nachází  na německém území  nedaleko známého města Žitava je stále častěji oblíbeným turistickým cílem.

  Je zajímavé sledovat dějiny, jak se všechno neuvěřitelně mění. Tenkrát zde Němci museli poslouchat českého panovníka. Dnes je to spíše naopak a naši panovníci se podřizují Němcům, že?

  Tento  hrad,  (česky - Ojvin, německy - Burg Oyvin)   jehož  historie sahá do 13 stol, byl postaven naším panovníkem na stejnojmenné pískovcové hoře (514 m) která je součástí  našich Lužických hor. Byl zde postaven i veliký chrám, stejné úrovně jako náš Svatý Vít na Hradčanech. Dokonce jej stavěl  náš světoznámý stavitel Petr Parléř a podobnost obou děl je naprosto zřejmá. Pro naši historii je tu ještě jedna velice zajímavá pozoruhodnost. Díky tomu, že hrad byl považován za nedobytný byl zde ukryt, za dob husitských válek, náš státní poklad a klenoty. Hrad skutečně byl několikráte husity obléhán, ale nikdy nebyl dobit. Díky tomuto hradu máme naše staré a vzácné státní klenoty skoro kompletně uchovány, jako jedna z mála zemí v Evropě.

  Přestože hrad nebyl nikdy dobit, došlo k jeho celkové zkáze v roce 1577, kdy po zásahu blesku  celkově vyhořel. To již ale už nebyl skoro vůbec obýván.

  Hrad je velice rozsáhlý a je na něm opravdu co obdivovat nejméně na půl dne. Zvláště majestátní chrám.  Při hradu je velice zvláštní náhorní hřbitov pro občany Oybina. Hřbitov je pěkně udržován, i když si nedokážu dost dobře představit jak se starší pozůstalí nahoru vyškrábou po křivolakých stezkách a tolika schodech. U hřbitova je přilehlá výletní restaurace a i do ní vede nákladní lanovka, neboť sem nevede žádná příjezdová cesta.

  Samotný hrad je protkán velikým množstvím schodišť , stezek , průlezů ale i  různých prostor, většinou tesaných do skaly. Nejpůsobivější však ze všeho je  torso  gotického chrámu, kde stále hraje tlumená prostorová stylová hudba. Také výstup na nejvyšší věž po dlouhém točitém schodišti je velice zajímavý. Zde se vám naskytne krásný kruhový výhled a pohledy dolů jsou skutečně jako z letadla.

  Nevelké městečko pod hradem je velice upravené, klidné a stojí za zhlédnutí. Zde bych chtěl  ještě důrazně upozornit na úžasnou zajímavost! Když budete vystupovat po dlouhých schodech na hrad, hned nad obcí, po levé straně schodiště je nenápadný kostelík s dřevěnou věží. Určitě jej neopomeňte navštívit. Je to zdarma a je stále otevřen a světe div se, fotografování je zde povoleno.  Je to mimořádný zážitek. Jedná se o nádherný Luteránský kostelík, mimořádně zdobný. Nikdy jsem nic podobného nikde neviděl. Nejvíce mne zaujal veliký oltář, který vlastně je docela malý ale jeho podstatnou část tvoří krásně nazdobená kazatelna, do které se vstupuje nahoře z patra. To považuji za naprostý unikát. Je to vlastně kouzelné vyřešení prostoru v tak malém kostelíku.

   Pak bych vás ještě rád upozornil na rudé skály nad Oybinem vpravo, asi 1km  v lese. Vypadají jako žhavý obrovský popel . Rudá barva zdejších pískovců je daná zvýšeným obsahem železa. Ta jedna samostatná skála, Němci jí říkají kalich, mně silně připomněla jeden z divů světa – Boží prst u sopky Teide (na kterou jsem si nedávno vylezl)  na Kanárských ostrovech.  

  Teď ještě pár technických poznámek. Pokud se chcete vyhnout centrálnímu placenému parkovišti (jen za Eura) tak nad hasičskou zbrojnicí, před koncem obce, u sportovní  haly (spíš takový velký barák. jako sklad) je volné parkování tak pro 20 aut a nebývá plné.

  Na hrad je vstupné v Eurech ale bez problémů si vzali i koruny,  Za dva dospělé jsem platil 280 Kč. Cena k našim i menším hradům, si myslím, je velice kulantní !

  Pod hradem je muzeum a výrobna miniatur známých staveb.  Je to v jakési stodole, asi toho tam zase tolik není, když to tu i vyrábějí. Vstupné  5 Euro za člověka!  

  A když to mám celkově zhodnotit, určitě doporučuji, je to skutěčně nádherný výlet na celý den !

                                                             Fotky jsou zde. 

                                 Hrad  Oybin podruhé       fotky zde

                          Kalich - rudé skály podruhé     fotky zde