Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak nejrychleji k moři z Mladé Boleslavi (za 7,30hod)

21. 10. 2011

Jak nejrychleji k moři z Mladé Boleslavi (za  7,30hod) Dovolená Polsko 2004

   Které moře je pro nás nejblíže? Jak daleko je a jak dlouho k němu pojedeme? Tyto  a ještě další otázky jsem si rozhodl  zodpovědět v roce 2004. Celou Evropu sužovala  35°C vedra. Jet na jih se rovnalo  skoro sebevraždě. Proto jsem otočil svého plechového  koníka směr sever. Nejkratší cesta  k moři je do městečka  Miedzyzdroje  vede přes novou krásnou dálnici A11 po Německu, pak objede v Polsku  Štětín a po solidní Voliňské rychlostní komunikaci E65, která vás vás dovede skoro až na pláž Baltu. Sám jsem byl překvapen, je to pouhých 524 km a mělo by vám na to stačit 7,30 hod.

    Já jsem trochu dobrodružnější duše  a  tak jsem zvolili příhraniční cestu  Polskem.  Harachov, Jelenia Gora, Boleslawec, Zeliona Gora, Grozow, Pyrzyce, a pak po pohodlné E65 až  k moři.

   Zrazovali mě , nejezdi tudy ,když jedeš sám a hlavně nikde moc nezastavuj a když tak jen ve větších městech nebo u pumpy, je to pohraničí . Říkali mi, ani policajta tam nikde nenajdeš, ti jsou zalezlí ve městech.  Pravda, narazil jsem cestou jen na jedinou hlídku, měřili rychlost a byli hodně vidět už z dálky. Ale když jsem k nim přijel bíž, poznal jsem , že jsou plechový. Nicméně, jsem se nijak neomezoval, vyhověl jsem si kde jsem zrovna potřeboval a nedoznal jsem žádných problémů.

  Ještě něco o cestách, stav zdejších silnic  je nevalný, nudné dlouhatánské roviny, samé nepřetržité borové lesy, občas potok, či rybníček. Od obce k obci je kolikrát až 50 km. Provoz minimální, spíše kamiony, osobáky jezdí převážně přes  Němce. Skoro na každé křižovatce je kruhový objezd. Značení silnic velice nezvyklé. Směrových cedulí je až dost,jen tu co potřebujete nelze nalézt! Logika věci je  pro našince nezvyklá.  Jedete-li  někam stále po hlavní do města „B“, tak na každém kruháči to je ta silnice která nemá žádnou ceduli ! Poláci hlavní neznačí, vypisují jen ty názvy míst, kam je možné odbočit. A ještě jedna perlička, oboustranné cedule s odbočením  na běžné silnici, jsou umístěné na  té straně vozovky , kam budete odbočovat !!! na  nějaké -  po směru jízdy - se tu nehraje. Máte-li odbočit přes protisměr, tak na té straně si tu ceduli hledejte. Mapa či Gps jsou zde neocenitelný pomocník.

 Potřebné peníze si výhodně vyměníte  hned u našich hranic, čim dále od hranic je kurz méně výhodný a u moře o naši měnu nestojí a je to dost problém najít kde ji vezmou. Po celém Polsku nejvýhodněji směníte korunu  v Kantoru  [Kantor wymiany walut]

 

  Městečka jsou tu dost chudé, vesničky ještě víc, ale není žádný problém cestou  sehnat ubytování či kempy. Mimochodem kemp se tu nazývá   pole namiotowe.

  Kempy i jídlo jsou relativně levné. Chléb a uzenina patří k těm nejlepším co jsem kdy jedl. S přibližováním se k moři se zvedá řádově úroveň  všeho co zdejší kraj nabízí. Pěkné silnice, penziony, precizní služby, obsluhy v restauracích  i nabídka všeho možného. Zdejší kout patří k nejjižnějším zálivům Baltu pro Angličany, Němce i Skandinávce. Taky jich tu je požehnaně.

  Pokud se vám podaří vystihnout  počasí, můžete zde užívat velmi krásnou dovolenou. Pravda, voda je trochu chlanější, ale od našich rybníků a řek se to zase tak moc neliší a trochu to tu občas fouká. Ale pozor, právě proto se tu nepozorovaně  a rychle spálíte, nutno mazat!

  A tak jsem si to tu skvěle užíval a bral jsem to postupně na východ po pobřeží,  od přístavu k přístavu, od majáku k majáku, od pláže k pláži. Chtěl jsem se dostat na Wladyslawowo nad Gdyní, je tam poloostrov – taková zvláštní „kosa“. No skončilo vše zcela jinak. Ve městečku Ustka  na molu, kde se vlévá do moře řeka Slupia, jsem dostal v 9 hod SMS zprávu, že se  dceři narodil můj první vnuk Pavlík. Tentýž den v 18,30 jsem si ho přes sklo prohlížel v Madé Boleslavi v porodnici.

  Co říci na závěr? Rád na tuto dovču vzpomínám, bylo to zase úplně něco jiného a s tím, že jsem měl nastavené skromnější měřítka, byl jsem ve skutečnosti docela unešen a nadmíru i cenově spokojen.

               Na rajčeti najdete fotografie(zde klikni) pod kterýma najdete dostatečné popisky.