Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kokořínsko je krásné

6. 1. 2015

    Tak se nám za okny honí vítr s vločkama sněhu a k tomu jim notuje meluzína. Snad to ani nemá smysl vystrkovat nos, zima si už vzala svoji  vládu nad krajem naplno. To je čas na něco teplého, voňavého do sklenky a sednout si do křesla a začít vzpomínat  na krásné prožitky z uplynulého léta. Ano , to je to, čemu já říkám  „ kaménky z cest “ a to, co mě v tomto čase vždy krásně zvedá náladu. Je to takové krásné a nabíjející vzpomínání. Je to jakýsi pelmel vzpomínek, zážitků a útržků z různých cest, jakási nesouvislá směs mnou nepublikovaných zážitků.
    Probírám se tu staršími obrázky a vzpomínám. Tentokrát jsem ve vzpomínkách zamířil do horní – severní části Kokořínska . Je tu spousta zajímavých míst které jsou nádherným poutním cílem, ale také mnoho takových jen kouzelných „kaménků“  na krátké zastavení tuláka. Jako příklad zde uvádím fotku - prostý křížek na konci obce, za kterým se v dáli tyčí majestátný hrad Bezděz. A všechny tyto vzpomínky dohromady jsou krásným prožitkem, které nadlouho utkví v paměti. 
Tak  čím začít? Když se od Mladé Boleslavi vyrazí směr Katusice, Mšeno do Kokořínského údolí, zastaví vás mnoho zajímavých míst. Také se tomu zde říkávalo Polomené hory. Již z dálky vás zve na návštěvu místní vyvřelý masiv – Vrátenská hora. Na jejím vrcholu se nachází  známá rozhledna. Pravdou je, že dost změnila svoji podobu od dob, kdy ji začali využívat mobilní operátoři, ale stále je to hezké místo k navštívení. Ale i její blízké okolí je velice zajímavé. Nedaleký větrný mlýn v polích vás také jistě zaujme. Má velice zajímavou historii.No věřili by jste tomu, že byl využíván na mletí kostí jejichž moučkou se zde hnojili pole? Další až neuvěřitelnou skutečností je fakt, že zde se vlastně nacházíte v bývalém pohraničí, neboť až sem, za německého Protektorátu sahaly hranice. Běžně tu najdete krásné podhorské roubenky a kraj  silně připomíná pohraničí.
    Najdete zde i množství jiných zajímavostí. Už jste někdy slyšeli, že by si někdo postavil soukromou přehradu? Ano, naprosto legální vodní dílo, které vytvořilo zdejší  jezero o délce větší než jeden kilometr. V roce 1998 začal pan Stanislav Šturma mladší, rodák ze Sudoměře, budovat hráz na Strenickém potoce u obce Sudoměř. Vznikla tak ojedinělá "soukromá přehrada",  která vytvořila novou malebnou dominantu krajiny a hezký cíl pro nenáročné výlety.
     V místě dnešní přehrady stával mlýn, který byl založen v letech 1300 - 1320 Soběslavem ze Sudoměře. Zanikl až za Rakousko - Pruské války v 18. Století, za panování Marie Terezie. Ještě do doby před zatopením údolí byly zbytky stavby patrné. Kdysi se mlýnu říkalo ,,Olšový". Okolní louky se kosily jako krmení pro koně
   Kde přehradu najdete, vidíte na mapce. Od Katusic sjedete do údolí, přejedete železniční trať a hned za železničním přejezdem je třeba zbystřit pozornost - vpravo odbočuje úzká silnička a ještě užším podjezdem a dostanete se na druhou  stranu kolejí. Pak již zbývá několik stovek metrů ke hrázi. Je tam i malé parkoviště, kde necháte auto a můžete se vydat na přehradu. Dnešní doba si žádá, abych vám zde vložil „potravu“ pro vaši GPS :  50.4413631N, 14.7365961E
    Odtud, nedaleko od městečka Mšeno, najdete známou raritu Mšenské pokličky. Ve Mšeně se odbočí na obec s kouzelným názvem Ráj. Je tu známá výletní restaurace, kde dobře vaří a hned za obcí v lese je parkoviště a lesní cesta k pokličkám. Mšenské pokličky se nacházejí v CHKO Kokořínsko, nad Kokořínským dolem. Nejvýraznější z nich (zvaná Poklička) má klobouk o rozměrech 6 × 5 × 1,5 m. Samotný sloup měří 10,5 m. Poklička je skalní útvar, vzniklý selektivním zvětráváním (odrolováním) vrstvených, různě odolných pískovců a železitých slepenců. Tvarem připomíná sloup, či komolý kužel, zakončený poklicí. Poklice je ve své podstatě, geologicky ta nejpevnější část tohoto pískovcovitého skalního útvaru.
    O několik kilometrů dál, se nachází poněkud obtížněji přístupné jsou Jestřebické pokličky nad Vojtěšským dolem. Pokličky se mimo jiné, také často nazývají skalními hřiby a  taková nejznámější „poklička“ ve světě je Boží prst u sopky Teide.
    Zdejší pokličky najdete ve svahu, který se zdolává po dlouhých schodech a žebřících. Vyplatí se , po prohlídce útvarů, vylézt si ještě o kousek výš. V lesích se zde nachází množství skal, které jsou děravé jak sýr ementál.  Mnohé připomínají lidské tváře a jiné bizardní tvary. Kokořínsko je vlastně celé proložené zajímavými skalními útvary. Mnohé stojí za probádání. 
   Co by to bylo za výlet do CHKO Kokořínsko a nenavštívit zdejší hrad. Hrad Kokořín leží na ostrohu pískovcové skály nad Kokořínským dolem, severně od stejnojmenné obce, uprostřed chráněné krajinné oblasti. Dle pověsti tu sídlili loupeživí rytíři, v čele s Petrovským z Petrovic, kteří byli postrachem celého okolí. Nyní je tento hrad poutavým a zajímavým výletním místem.
   Začínali jsme prostým křížkem u obce a skončíme unikátní sochou ukřižované nevěsty ve svatebních šatech, u nás skoro neznámé světice. Na jednom z nejsevernějším místě CHKO Kokořín  se nachází, v celém Česku, naprostý unikát, krásná pískovcová barokní socha svatá Starosta. Tuto světici u nás najdete pouze v Praze na Hradčanech v Loretě a pak jen v dvou drobných vypodobeních,  v Českém ráji. Pro fotografování je tato socha velice nešťastně umístěna. Celodenně stinný dolík, fotit se dá jenom proti světlu do korun stromů.

                           Protože je to tentokrát více  témat, rozdělil jsem fotky na tyto části
 
              Kokořínsko, větrný mlýn a Vrátenská hora.

               Soukromá přehrada Sudomeř
 
               Mšenské pokličky
 
               Hrad Kokořín 
   
                Socha svatá Starosta