Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lefkáda, ostrov v Jonském moři. Řecko, dovolená r. 2002

3. 4. 2007

Lefkáda.

Řecký ostrov v Jónském moři. ( dovolená r.2002)

   Lefkáda je ostrov, který je ze západní stany omýván Středozemním mořem a jeho východní část leží v Jónském moři. Východní pobřeží sice nemá žádné rozlehlé pláže, zato je po celé délce lemováno asi čtyřmetrovým písečným pásem a velmi pozvolným písečným dnem. Procházka večer v jemném vyhřátém písečku po břehu je nádherným zážitkem. Vzhled západního pobřeží je pravým opakem. Středozemní moře bičuje svými vysokými vlnami do rozervaných skalisek pobřeží. Místy jsou sice velmi luxusní pláže, ale... podle mě je to spíše na slunění a maximálně ošplouchnutí ve vlnách, neboť tady se moc plavat nedá.

   Ostrov má jen pár vesniček, jedno správní a čtyři malá městečka. Hlavní - správní město Lefkas, letovisko Nidri, Vassililki, Agios Nikitas a vysoko v horách Karija - městečko proslulé vázáním koberců a zvláštními výšivkami. Ostrov má nádherné vnitrozemí s vysokými horami a náhorními plošinami, kde se pěstuje obilí, čočka, kukuřice a podobně. Prý je ostrov v zemědělství soběstačný. Při projížďkách na zapůjčené motorce jsme v horách potkávali veliká stáda koz i ovcí, která zvládal jen jeden pasák pouhým pokřikem a hvízdáním. Ostrov je poměrně dost zelený a to díky silným pramenům pitné vody. Nad každým pramenem je postaven prostý kostelík a okolo se rozkládají lidská obydlí. Na ostrově jsem viděl pouze dvě říčky. Žádná do moře v létě nedoteče. Cestou vyschnou.

   Památek, krom několika kostelíků, na Lefkádě moc nenajdete. Ostrov je zužován častým a ničivým zemětřesením. Dokonce jsme prý také jedno zažili. Ale nevíme o něm, spali jsme a bylo údajně velmi slabé.

    Jediná a opravdu skutečná památka jsou pozůstatky maurské pevnosti, kde z hradeb ční původní děla. Na zříceninu byl později přistavěn maják pro lodě. Lefkáda je od pevniny oddělena úzkým pruhem moře, které je přemostěno zvláštním plovoucí sklopným mostem.

   My jsme se ubytovali ve známém letovisku Nidri ve studiu Katina. Bylo to dobré ubytování, z balkonu jsme do moře dohodili pantoflí a na střeše bylo pěkné večerní posezení při vínečku. Ranní koupání bylo osvěžující a procházka po probouzejících se plážích vás dovede až k přístavu. Zdejší přístav je druhý největší na ostrově, hned po tom, který je v hlavním městě ostrova v Lefkasu. Nidri je známé letovisko, kde přistává veliké množství soukromých jachet a člunů z celého světa.

   Tento kout řecké země je považován za jedno z nejkrásnějších míst na světě. Známý rejdař a multimilionář Onasis a jeho žena J. Kenediová (vdova po americkém presidentu J.K.), si zdejší kraje oblíbili a zabydleli se tu. Z těchto důvodů si zde Onasis zakoupil ostrov Skorpion kde si založil své sídlo a kde nechal vybudovat nejen soukromé pláže a přístav pro své jachty, ale i přistávací plochu. Kolem ostrova postavil i silnice. Vše je nepřístupné a také hlídané mnoha psy. Jeho jachta pravidelně přistává na ostrově Lefkáda v letovisku Nidri. Zde v přístavu byl tak oblíbený, že mu tady postavili sochu v životní velikosti.

   Zdejší moře je klidné, bez vln, skoro by se dalo říci - hladina rybníka. Je to jedno z mála míst, kde vám zapůjčí motorový člun a nemusíte předkládat žádný průkaz, jen vás poučí. Máte zde možnost nejen se potápět v zapůjčené výzbroji, ale udělat si i potápěčský kurz. Moře je tu opravdu klidné. Dokonce jsme si troufli v dvousedadlovém nafukovacím kajaku na “objevování – dobývání” četných ostrovů a ostrůvků až v pětikilometrové vzdálenosti od pevniny. Při cestě zpět jsme sice narazili v jednom místě na silný zpětný proud, ale povedlo se nám z něj dostat a po té ho objet. Bylo z toho nádherné odpoledne.

   Když se to celkově shrne, dá se tu prožít báječná a klidná dovolená! Jen při cestě zpět jsme měli malou nepříjemnost. Stávka leteckých dispečerů nás o několik hodin zdržela na vojenském letišti NATO v Preveze. Odměnou za to byl let za nádherné viditelností. Tak jsem vám sem z něj dal například Vídeň, přelet naší hranice na Dunaji a Karlštejn.

Ještě jedno malé upozornění. V roce 2002 byla technika s digitálními fotoaparáty v plenkách.Všechny obrázky jsou pořízeny, tenkrát úúúžasným, HP-618 s rozlišením 2,1 Mp.Toto rozlišení dnes má běžný mobilní telefon. V podstatě nešlo dělat výřezy a vše je děláno  načisto do foťáku. Prosím proto o schovívavost! Obrázky-jednotlivě:  jsem se tentokrát snažil vybavit podrobným textovým doprovodem, který naleznete vždy pod každým snímkem.

 Obrázky  jednotlivě , ..          - od moře      a      - z vnitrozemí .

 Fotopresentace , ..               - od moře      a      - z vnitrozemí .

 Kdo si chce více počíst o Levkádě a Řecku, bude určitě uspokojen zde. Další povídání najdete tady a tady kde naleznete i pár fotografií.

A kdo máte chvilku času navíc, tak je tu jedno cestopiné video z ostrova. Je obsáhlé, určítě na skínku vína! 

Tak příjemnou zábavičku přeje fhmb.