Jdi na obsah Jdi na menu
 


Málo známá místa v Čechách - hrad Čap.

15. 4. 2017

Málo známá místa v Čechách - hrad Čap.

  Rád se toulám krajinou s foťákem přes rameno a objevuji zvláštnosti a divy přírody. Člověk tyto věci jezdí většinou navštěvovat a obdivovat do ciziny. Neřekl bych, že jich tam zase mají tolik, ale určitě je umí lépe a vhodně nabídnout.

  Například před několika roky, jsem na Kanárských ostrovech v národním přírodním parku u sopky Teide, obdivoval úžasný skalní útvar Prst Boží. Je to jakýsi skalní kyj čnící vysoko k nebi mezi skalami. Prý naprostý unikát, který byl navrhován mezi sedm přírodních divů světa. K mému úžasu jsem nedávno zjistil, že sice o něco menší, ale navíc vysutý nad hlubokou propastí, nachází i u nás.

  Mohutný skalní kyj Čapská palice (385 m) vznikl zvětráváním, díky rozdílné tvrdosti hornin. Trčí vzhůru ze skalní plošiny, vysunut nad hlubokým údolím, zvaným Čapský důl. Nedaleko od přírodního útvaru se nachází zbytky skalního hradu Čap ze 14. století. Z hradu se mnoho nedochovalo. Zachovány tu jsou pouze dva vysekané skalní objekty. Jedná se o sklep s pár skalníma schodami a sběrnou cisternu na dešťovou vodu kruhového půdorysu o průměru 3 m. Zakladatelem hradu Čap byl na počátku 14. století Jindřich Berka z Dubé.

  Pro toho kdo se moc historií nezaobírá, doporučuji se z tohoto místa podívat do kraje. Je zde luxusní rozhled do Českého středohoří. Milešovka, Hazmburk i kopce Oltářík, Košťál a horu Lovoš. O něco dále poznáte i typický tvar Řípu, ale i televizní vysilač Buková hora nad Ústím nad Labem. Pravda, cesta sem nahoru je malinko náročnější (nahoře máte možnost se zapsat do vrcholové knihy), ale příroda je tu krásná, divoká a čistá. Dokonce tu potkáte dole na úpatí, studánku s dobrou pitnou vodou, kterou tu vzorně udržují místní chataři. Při jízdě zpět se ukázal v plné kráse i hrad Bezděz.

  U nás se najde spousty zajímavých míst, které nenajdete kolikrát ani v zahraničí! A nevěřili byste, kolik jich v naší malé republice máme a kolikrát jen kousek od našeho domova.

 foto z výletu jsou zde