Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mydlovarský luh

3. 11. 2011

Mydlovarský luh - Kostomlaty, procházka po břehu Labe, podzim 2011

    Zima se kvapem blíží a tak každé vykouknutí sluníčka je moc milé. Bylo by škoda sedět doma a navíc teď z rádia vyhrožují, že právě dnes nám seberou hodinu z večerního světla.

    Tak honem pojďte alespoň na krátkou procházku podle Labe podle přírodní rezervace Mydlovarský luh až k soutoku říčky Vlkavy. Tato řeka je sice dost neznámá, ale taky dost záhadná. Začíná na Mladoboleslavsku a cestou mění svoje jméno na mnoho jiných názvů. Při pohledu na její skoro stojící vodu se vám na mysl vkrádají slova jedné písně:  ..pomalu a líně, plyne řeka  plyne, …. Ano, jedna z dalších zvláštností je, že říčka o délce 40km má spád jen 70m, což je nějakých 50 cm v průměru na 1km. Ústí do Labe právě tady na okraji Mydlovarského luhu.

    Tudy kráčely dějiny našeho národa a jsou to místa, které stojí minimálně za zadumání se nad „proteklým“ časem a za lehkou procházku po břehu tiché řeky. Tak jak po Labi unáší tichý proud barevné spadané listí, tak tudy protékaly známé, ale i méně známé události našeho národa.

     Možná že mnozí ani netuší, že zde jsou právě ta místa, kde pobývala a odkud věštila kněžna Libuše, ale třeba že tudy vedly velmi často kroky pana spisovatele Hrabala a právě odtud pochází jeho známý název díla a filmu Slavnosti sněženek.

     Je tu až tajemné ticho a klid. A pod dojmem ze zde prošlých událostí, se vám zdejší krajina, v očích pomalu mění na obrazy dob francouzských mistrů, malířů impresionistů i  expresionistů, jako byl například Vincent Van Gogh. Zdá se vám, že vlastně vstupujete do jeho obrazů, protože krajina je celá prozářená jeho zvláštní žlutou ve všech odstínech a jakoby krajina opět použila jeho typickou techniku malby a pokryla se spousty malých žlutých čárek v podobě padajícího a všude poletujícího listí. A Labe tyto čárky unáší do neznámých časů, zrovna tak jako to bylo za dávných dob

. Mezi tím se nám obzor barví od zapadjícího sluníčka a vše se odráží na hladině soutoku řek Labe a Vlkavy.

      Pro ty, kteří nemají možnost se sem dostat, přináším pár fotografických postřehů a možná i trochu zdejší atmosféry.