Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejvydatnější pramen Evropy je Ploučnice

11. 4. 2017

Nejvydatnější pramen Evropy je Ploučnice

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

  Mezi obcemi Osečná a Janův Důl se nachází prameniště Ploučnice známé říčky Severočeského kraje. Toto prameniště je označováno za jedno z nejvydatnějších pramenišť ve střední Evropě vůbec. Vydatnost pramenů neklesá ani v době dlouhodobého sucha. Velké množství vody z prameniště napájí Jenišovský rybník, který je přímo s tímto prameništěm spojen. Z tohoto rybníka odtéká část vody náhonem na tři sta metrů vzdálený mlýn, poháněný vodní turbínou. Jenišovský mlýn byl v provozu ještě v roce 1962. Větší část vody přímo z prameniště i z Jenišovského rybníka odtéká do vodoteče a tvoří tak základní tok Ploučnice. Tento potok v obci Osečná a v Lázních Kunratice ještě ve třicátých letech zajišťoval pohon dalších čtyř mlýnů a dvou provozoven, kde voda poháněla mlýnská kola či vodní turbíny.

  Čtyři sta metrů od prameniště Ploučnice je čerpací stanice pitné vody pro Osečnou i Lázně Kunratice. Velká vydatnost těchto pramenišť byla v letech 1970 – 1980 snížena cca o pětinu živelnou činností uranových dolů v nedaleké Stráži pod Ralskem, jejich pracovníci vyvrtali v oblasti velké množství průzkumných a hydrogeologických vrtů. Přesto i v dobách sucha, byla vždy řeka Ploučnice pro vodáky plně splavná.

  Délka celého toku Ploučnice z Osečné až po Děčín měří více než 105 km. Zatímco v horní části se jedná o útlý potok, zarostlý břehovými porosty a klikatící se lukami v písečném a hlinitém řečišti, na svém konci, před splynutím s Labem vytvarovala Ploučnice již údolní nivu. Tento pravobřežní přítok Labe s povodím o 1194 km čtverečních ústí do největšího českého toku pod děčínským zámkem.

  Navštívit si prameniště v jarním rozpuku je velice příjemnou záležitostí. Klid a krása jarních barev zrcadlící se v četných vodních hladinách, zurčení vody. Výhledy do krásné přírody a do podhůří Ralska a Ještědu, to je nádhera sama.

 Auto jsem nechal v zadumaném poklidném městečku Osečná a odtud je to nenáročnou procházkou cca 1 km k prameni. Jako jarní rozcvičku před sezonou vřele doporučuji.  

  V nedalekém okolí se zde nabízí ještě další zajímavost na říčce Ploučnici. Je to Jícen do pekla, anebo Čertova díra. O Čertově díře, nebo taky Průrvě vám tu napíšu jen krátce a stručně, ale nabízím zde několik klikacích odskoků, kde se dovíte vše a podrobněji. Je to fakt zajímavé místo.

Průrva Ploučnice, zvaná též Pekelný jícen nebo Hromová rána, je velmi zajímavou technickou památkou.

  Je podzemním náhonem bývalého hamru (již pomalu chátrá). Svojí délkou 150 m a výškou tunelu 6 m se jedná o velmi pozoruhodné dílo, vyrubané prý jen krumpáči. . Do průrvy je svedena celá vodnatá říčka Ploučnice, která protéká asi 50 m mezi vysokými pískovcovými stěnami a potom se v pravém úhlu vnořuje do tunelu. Krátce nato se objevuje v otevřené propadlině, aby dál pokračovala dlouhým tunelem.

  V 19. století vozil místní mlynář za světla loučí návštěvníky, které tento technický zázrak uchvacoval. Kdo si chce i dnes  užít tento adrenalin, občas se tunely projíždí na nafukovacích matracích.

Fotky z prameniště a další z okolí Ralska najdete zde.