Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nymburk, staré hradby u Labe

12. 4. 2009
Nymburk, staré hradby u Labe


    Jsou města krásná, méně krásná a pak ta, kam člověk podruhé už „nemusí“ ! Pokud projedete Nymburkem, asi zařadíte toto město mezi  ta města, kam se není proč vracet.
   Chtěl bych vám tu ukázat tu část Nymburka, kde se zastavil čas, kde dýchá dávná historie, kde vás naplní klídek a pohoda a kam se určitě rádi vrátíte. Třeba jen tak na procházku podle starobylých městských hradeb, podle povodňového přístaviště a nebo přes elektrárenský jez na sportovní ostrov, což je vlastně jeden velký lesopark, který se nachází na protějším břehu Labe.
   Podle břehů Labe vedou přepychové široké asfaltové chodníky které lákají svou nenáročností a pohodou do dalších míst Polabí, třeba do nedalekých Poděbrad. Potkáte na nich  celé rodinky na kolech, pejskaře, turisty ale i takovou místní specialitku, jako jsou maminky s kočárkem, které kolem vás profrčí na kolečkových bruslích.
  Polabská krajina je pro oko zase něco zcela jiného a zvláštního. A komu by tato procházka nestačila, má možnost krásného výletu parníkem po Labi z Nymburka do Poděbrad - až pod hrad krále Jiřího z Poděbrad.
  Toto vyznání k městu Nymburku zde nepíšu proto, že jsem se zde kdysi dávno narodil, ale proto, že i zdánlivě nezajímavá místa mají až neuvěřitelně pohádková zákoutí o kterých je dobře vědět a která vás nikdy nezklamou, když nevíte „kam honem na výlet“. Pár obrázků z procházky kolem Labe.