Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ostrá Botanicus a Hrabal a jeho Kersko

15. 8. 2010

Ostrá Botanicus a Hrabal a jeho Kersko

Ostrá je obec nedaleko Lysé nad Labem. Většinou ji máme v povědomí jako rekreační místo s kempem, s přírodním koupáním a rybařinou. Dávno je tomu, vše už je úplně jinak.

   Dnes se výrazně do popředí obce protlačila místní atrakce, nový areál Botanicus. Je to jakési historické centrum se středověkou vesnicí a klášterními zahradami na ploše 22 hektarů.   Historické centrum, není jen obyčejný skanzen, ale citlivě vytváří atmosféru pro jednotlivá tradiční řemesla, která byla nezbytnou součástí života našich předků. Úžasné je, že dnešním návštěvníkům dává možnost nejen nahlédnout do dřívějších dílen s původním zařízením, ale všude se nachází skuteční řemeslníci, kteří zde skutečné výrobky vyrábí a dokonce i prodávají. S obdivem sledujete všechny technologické postupy a ne jen to, ale je vám umožněno, abyste si vše vyzkoušeli a i vyrobili sami při instruktáži a za dohledu odborníka. Obdivoval jsem trpělivost, jaká je každému věnována při vysvětlování postupů a vlastní výrobě. O tom se tu nedá psát, to si prostě zajeďte vyzkoušet.

  Celkový dojem je suprový, řemesel je tu mnoho, ty nedůležitější tu jsou všechny. Namátkou, hrnčířství, provazník, kovář, pláteník, dráteník, výroba papíru, svíček, broušení drahých kamenů a mnoho dalšího. Můžete si tu dokonce i odzkoušet svou zručnost, při rýžování zlata.

 Je tu i starobylá restaurace kde servíruje místo na talířích, na březových „plackách“ a sednete si ke kamennému stolu. Když si projdete celou vesničku, máte možnost další procházky rozlehlýma klášterníma zahradama. Zde se nachází snad úplně vše, co se kdy pěstovalo. Od květin přes zeleninu, koření, keře, stromky až po ohrady s domácími zvířaty. Vše je perfektně upraveno, u všeho je dostatek cedulek, všude je dost laviček, ale prostoru na trávníku k příjemnému odpočinku.

       Dozvěděl jsem se tu spousty nového a zajímavého, bylo to moc poučné.

  A když už jsem byl tady, bylo by asi chybou se nestavit v Hrabalově Kersku, kde se točil film Slavnosti sněženek a shlédnut vše co s tím souvisí. Vždyť je to vlastně přes Labe, na opačném břehu. Takže návštěva legendární pivnice Hájenka (zrovna tam byla svatba), ochutnat Josefský pramen, navštívit Hrabalovu chatu, a nafotit v postřižinském pivovaru v Nymburce Hrabalovu pamětní desku. Ta je unikátní tím, že si sám spisovatel přál, že nesmí být výš, než tam, kam čurají psi. Problém je, že je to v uzavřeném areálu pivovaru a že musíte uprosit vrátného. Ale nakonec byla i tato mise splněna a navíc jsem tam na nástěnce nafotil korespondenci mezi Pepinem a Frantinem - otcem spisovatele Hrabala, se kterým v tomto pivovaru nějaký čas bydleli.

  Závěrem. Určitě každému mohu doporučit, nádherné, poučné a fyzicky nenáročné odpoledne.

                   Obrázky z Ostré Botanicus         a             Obrázky  Hrabal - Kersko

                    Popisky - vysvětlivky  najdete pod obrázky (řemesla, strojky, ap.)