Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panenský Týnec, záhady a okolí.

29. 3. 2017

Máte rádi tajemno? Záhady kolem Panenského Týnce.

  Mezi nejpozoruhodnější a nejmystičtější místa v Čechách rozhodně patří gotický chrám v Panenském Týnci na Lounsku. Nedostavěný gotický chrám skrývá několik záhad. Není známo, kdy byl přesně založen. S největší pravděpodobností ho založil Plichta ze Žirotína, slavný bojovník, který bojovával po boku římského krále Jindřicha VII., anglického krále Eduarda II. Plantageneta a českého krále Jana Lucemburského, a který žil v letech 1291 – 1322. Stavbu započal kolem roku 1316 a po požáru kláštera v roce 1382 zůstal nedostavěn. Ač ho středověcí stavitelé nikdy nedostavěli, přesto k němu dnes přijíždějí plné autobusy. Turisty sem táhne jediné: pozitivní energie, kterým tohle místo překypuje! Plichta dobře věděl a psychotronici to dokazují, kde chrám založit. Chrám stojí na silné léčivé pozitivní zóně, která má tvar kříže, tedy v místech, kde se dvě zóny kříží a tím se násobí síla léčivé energie. Tato pozitivní energie chrámu má schopnost odstraňovat depresivní stavy, přinášet optimismus, dobrou náladu a radost ze života.

  Tajemno tohoto místa se váže na dvě středověké celebrity: Svatá Anežka a rytíř Plichta ze Žerotína, jenž v roce 1280 postavil pro Svatou Anežku v Panenském Týnci ženský klášter. Když husité táhli do Prahy, tak klášter vypálili. Klášter byl následně opraven a Klarisky z Prahy, se do Týnce přestěhovaly. Vzaly si sebou údajně i ostatky Svaté Anežky a ukryly je v Panenském Týnci. Poklad a ostatky by se měly nacházet kdesi v podzemní únikové chodbě.

  Tyto informace byly pro nás dostačeným lákadlem k navštívení tohoto zvláštního místa. Když jsme zjistili, že nedaleko se nachází zřícenina hradu Žirotína, stavili jsme se i tam. A aby těch záhad nebylo málo, zatoulali jsme se ještě u nedalekému menhiru, který patří k největším u nás. Tyčí se tu v polích prokazatelně již od roku 1764, ale pravděpodobně jej již dávno pře tím používali staří Keltové k určování svých svátků.

  Nakonec tohoto zajímavého výletu jsme se stavili na místním hřbitově, kde jsou uložené ostatky velice zajímavých lidí Hrobka Jana Tuscanyho vévodí hned z kraje hřbitova. Je to klasicistní empírová hrobka z roku 1800. Na hřbitově se také nachází hrob botanika, objevitele, cestovatele a vynálezce Benedikta Roezla, známého lovce orchidejí. Na Karlově náměstí v Praze má pomník. 

 Byl to zase jeden hezký a zajímavý den. Zde jsou fotky