Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pevnost Königstein

9. 4. 2016

 Pevnost Königstein – největší horská pevnost v Evropě – leží uprostřed Labských pískovců na stolové hoře Königstein (Králův Kámen).

 

  Na Königstein se vydejte do Saského Švýcarska v Německu. Najdete ho přibližně 15 km od státního přechodu hranice v Hřensku. Pevnost leží nad stejnojmennou obcí na levém břehu řeky Labe.

 Historie pevnosti Königstein sahá až do dvanáctého století, kdy zde byly vybudovány kamenné hradby. První písemná zpráva pochází z dekretu našeho krále Václava I. z roku 1233. Stolová hora na které pevnost stojí, patřila kdysi v dávných dobách Českému království. Historický objekt byl veřejnosti zpřístupněn v roce 1955.

 Již při přiblížení se k pevnosti vás přepadne pocit úcty k úžasně velkému objektu.Skalní plošina v nadmořské výšce 247 m vám odhalí přes padesát rozmanitých staveb a stavbiček. Jakmile se ocitnete na pevnosti, otevře se vám hned z několika míst překrásný výhled do údolí řeky Labe, na Saské Švýcarsko a rovněž na východní výběžky oblasti Krušné hory. Trasa kolem hradeb měří kolem dvou kilometrů a ohromující výhledy určitě stojí za procházku. Celý objekt pevnosti je velmi rozsáhlý (rozkládá se na ploše 9,5 ha), vyhraďte si tedy raději na poznávání přinejmenším půl dne. Pevnost Königstein  je největší vojenská pevnost a hrad v Evropě

  Hradby jsou vytvořeny z pískovcového kamene a dosahují výšky až 42 metrů.

Při prohlídce pevnosti uvidíte mezi jiným nejstarší dochovaná německá kasárna z let 1589-1590, hradní kapli, hladomornu, první posádkový kostel v Sasku z roku 1676 nebo nejhlubší studnu v Sasku s hloubkou 152,5 m. Při stavbě studby se těžila denně hornina o objemu kolem osmi kubických metrů. Do doby, než byla postavena studna, sloužily k získávání vody rezervoáry na dešťovou vodu. Zajímavostí je zde nejvyšší bod kraje – plošina dubu, kde prý není bouřky, aby sem neuhodil blesk.

 Na Königstein se během válečných dob uchylovali kurfiřti a vévodové, protože tady našli bezpečí. Pevnost fungovala jako letohrádek, lovecký zámek i jako státní vězení. Pevnost též sloužila jako zajatecký tábor pro vysoké důstojníky a generály (Američany i Rusy, Francouze i Angličany) zajaté za druhé světové války.

 Na pevnost se vydejte bez obav, protože sem jezdí hodně českých turistů a jsou zde na ně perfektně připraveni – informační materiály obdržíte v češtině. Pořídit si v češtině můžete i průvodce po pevnosti, orientační plánek a informační leták. Dopřát si můžete audioprůvodce. Informace v češtině získáte i ke krátkodobým výstavám ve zdejších prostorách.

 Potěšte se prohlídkou zajímavé nedobytné pevnosti, která vás již z dálky upoutá. Skvěle zapadá do okolní krajiny a přitahuje oči mnoha zvědavců. Na své si tady přijdou milovníci vojenské historie i přírodních krás. Během roku se pořádají zajímavé akce pro děti i dospělé jako hledání pokladu, koncerty, výstavy či akce pro horolezce. Zájemci o horolezectví mohou v okolí zdolávat oblíbené skály Lilienstein, Pfaffenstein a Quirl.

 

    Pár zajímavých dat se vztahem k pevnosti.

 

Strategické zajímavosti:

 Strážní puška s měděným „balonem“, je vlastně první větrovka – kdy kule je  vystřelena bezhlučně a bez záblesku stlačeným vzduchem.

  Průměrná váha jednoho děla na pevnosti je  10 t !!!

  Ve vstupní bráně je umístěn rumpál na vytahování nákladů do pevnosti. Každý voják   musel z koně sesedat, protože ten měl potíže se sám dostat do tak prudkého svahu. Takto obtížný vstup do pevnosti pak lehce dokázalo uhájit  jen pár strážních vojáků.

  Výška stěn pevnosti je v průměru 42m.

 Před hlavní bránou je otevíratelný, pevný kovový hřeben. Ten znemožňuje přístup k hlavní bráně za účelem vyražení či vypáčení vrat.

 Na strážních věžích jsou všude sluneční hodiny. Každý strážný přesně věděl, jak dlouho už odsloužil a kdy bude střídán.

 Altánek se schodištěm a výhledem na Labe, byl vlastně nálevna – vinárna, důstojnický klub.

 

 V roce:

 

               1725

  Na přání Augusta Silného vyrobili bednáři a bečváři největší Königsteinský sud na víno (238 000 l), který stál do r. 1818 ve sklepě hradu Magdalenenburg v pevnosti - tím zvítězil v sázce s falckým kurfiřtem o vyrobení největšího sudu na Světě na víno (druhý sud je dodnes k vidění na zámku Heidelberg).

             1563

   Na příkaz kurfiřta Augusta byla pod vedením důlního mistra Martina Planera z Freibergu vyhloubena nejhlubší studna v Sasku, hluboká 152,5 m (zajištění zásobování vodou je důležitým předpokladem pro stavbu pevnosti).

  První písemná zmínka o Königsteinu; Král Václav I. z Čech zapečetil "in lapide regis" ("na králově kameni" Hornolužickou hraniční listinu); na skalní náhorní planině stojí středověký hrad, který patří k zemím Koruny české.

 

           1233

  Pravděpodobně nejstarší písemná zmínka hradu na hoře Königstein: V jedné listině českého krále Václava I. je zmíněn "purkrabí Gebhard vom Stein". Středověký hrad patří k Českému království.

 

                             Základní informace:

     Přístupnost:

Otevírací doba: Duben - říjen - denně 09:00 - 18:00, listopad-březen denně 09:00 - 17:00, 24.12. - zavřeno, 31.12. - pevnost do 15:30, pokladna zavírá o hodinu dříve.

Vstupné včetně výtahu: dospělí 8 EUR, 21 EUR rodinné (max 4 děti do 16-ti let + 2 dosp. osoby), skupiny 20 dospělích 7 EUR osoba, školy od 15 dětí 3 EUR/osoba.

Vstupné na konané akce 15 EUR, rodina 30 EUR.

Audioprůvodce 2.50 EUR.

 

                    Fotky z pevnosti najdete zde.