Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rajčatová bitva v Radvánovicích u Turnova

21. 8. 2008

Rajčatová bitva v Radvánovicích u Turnova a kečupové potápění.

Už jste to také slyšeli? Nejlepší pleťová maska je asi z rajčat? A když si uvědomíte, že pleť je na těle všude, tak asi bude nejlepší si odskočit do Radvánovic. Tam se každoročně koná rajčatová bitva a potápění se v kečupu. Možná, že jste to už viděli v televizi. Těm, kterým to uteklo, přijde třeba v hod pár obrázků z tohoto zajímavého místa.

Radvánovice je vesnička u Turnova. A je to další vesnice, která umí pobavit nejen sebe, ale je známým zábavným centrem i pro jiné města i za hranicemi okresu. Objekt se jmenuje Šťastná země. Je to hlavně dětský zábavný areál, ale svými akcemi pobaví i dospělé. Tentokrát se jednalo o bitku s rajčaty a kečupové radovánky. Vše se mělo konat v sobotu, ale pro nepřízeň počasí se akce posunula na neděli. Pořadatelé udělali dobře, nedělní počasí bylo překrásné.

Byl jsem v těchto místech poprvé a tak jsem začal návštěvu prohlídkou areálu. Dětem tu mají opravdu co nabídnout, je to takové velikánské dětské hřiště na louce s obrovskou spoustou všelijakých atrakcí. Najdete tu, nepřeberné množství houpaček, skluzavek, domečků, horolezecké stěny, sjíždění s kladkou na laně, dále různé atrakce ze slámy, jako jsou hrady, lodě a různé jiné prolézačky. Vše je oživeno množstvím slámových soch v nadživotní velikosti. Z živých zvířat tu naleznete stádo zvědavých a mlsných koziček v ohradě a několik jezdeckých koní, kteří jsou na děti zvyklí a rádi je i povozí. Ale asi nejoblíbenější atrakce jsou trampolíny. Mají tu hned dvě. Pro menší a pro větší děti. Dívat se, jak děti na tom řádí, je i pro dospělého opravdová podívaná a pro děti úžasné vybití nadbytečné energie.

Mezitím se chystalo k bitce. Hromady rajčat slibovaly podívanou, jak se patří. Pravidla byla jasná, sestřelit soupeřovi všechny kelímky s vodou, ukořistit jeho sud s pivem a dopravit jej na své území. Střelci měli za úkol udržet palbou rajčat nepřítele co nejdále od svého území. Družstva byla označena jako červení a žlutí, barevnými triky. Přítomnost žen v družstvech, přidávala na atraktivnosti řeže. Po zahájení bitvy se strhla opravdová válečná vřava. Myslím, že by bylo docela problém unést to množství rajčat, které bylo neustále ve vzduchu. Štěstí se nakonec přiklonilo ke žlutým, ale tím vše nekončilo. Představte si, že se soupeři z ničeho nic dohodli a sopečně naráz zahájili palbu do diváků. Hlediště na stráni se urychleně vyprázdnilo a diváci zpovzdálí sledovali, jak se několik neohrožených diváků, většinou z řad omladiny, brání posbíranými rajčaty. Nakonec se celá bitva strhla na novo a řezalo se to vše dohromady, hlava nehlava, každý s každým.

Když jsem viděl chlapy, ale i děvčata, ba i maminky od dětí, jak jim odevšad kape rajčatová šťáva i semínka, nabyl jsem přesvědčení, že to musí být přinejmenším léčivé. Věc se má ovšem zcela jinak. Smích léčí! A tam jsme se opravdu nasmáli do sytosti. Po boji se všichni odebrali k požárnické cisterně, kde byli všichni ostříkáni dívkou, která obsluhovala proudnici a se šibalským úsměvem kropila bojovníky. Ani zde nebyla nouze o legraci. (viz foto).

Pak jsme se přesunuli k bazénu s kečupem. Tolik kečupu najednou už asi nikde neuvidím. Zde se soutěžilo o to, kdo nejdéle vydrží na jeden nádech s hlavou ponořenou v kečupu. Opět se našly i ženy, které do toho šly. Obličeje vynořených byly úžasné. Nejdéle vydržel jeden mladík z Jablonce. Vydržel celé 2 minuty a za vítězství si odnesl 1000 Kč.

Pak následovala volná zábava po areálů. Pořídil jsem ještě pár obrázků a odjížděl k domovu. Cesta přes Český Ráj je vždy hezkou podívanou, ale člověk, který sedí na svém kole skoro o 2 metry výše, než já na své motorce, mne opravdu překvapil. No to se prostě nedá nefotit. Okamžitě točím zpět a dělám několik obrázků. Pak s obdivem pozoruji, jak toto neuvěřitelné zjevení, elegantně mizí za zatáčkou. A to byl vlastně takový “ zlatý hřeb” za krásným a vydařeným nedělním odpolednem.

Kliknutím zde naleznete obrázky z tohoto pěkného nedělního odpoledne.