Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sobotka, Humprecht, Pekařova brána

9. 3. 2011

   Sobotka, Humprecht, Pekařova brána

    Sobotka, rodné město spisovatele F. Šrámka, je poklidné městečko na východním okraji Českého ráje, nedaleko Jičína. Má pěkné náměstí, veliký zajímavý kostel, který se přes střechy svého města hrdě dívá na nedaleký kopeček, kde ční zámek Humprecht. A mezi těmito dominantami se nachází velice zajímavá městská památková část Sobotky. Jsou to starobylé roubené horské chaloupky. Některé již silně hlodá zub času a naopak některé jsou přepečlivě udržované. Ve většině se normálně bydlí nebo slouží chalupářům.

    Procházka mezi nimi vrací člověka do dob pana Lady či F. L. Věka a s pomalu se probouzejícím se jarem vytváří klidnou, ale okouzlující atmosféru. Místy již začínají kvést sněženky, jinde se hlásí svojí písničkou ptáčci. Projde se údolíčkem  Čálovického potoka a vyjde se procházkou vzhůru lesoparkem zámku Humprecht. Nevelký kruhový lovecký zámek nyní nabízí etnografické sbírky a dole bývají různé výstavy. Zámeček je dobře udržován a tak nic neztratil ze svého romantického vzezření.

    Nedaleko odtud, v Českém ráji, se za obcí Libošovicemi, nad Pleskotským mlýnem a údolím říčky Žehrovky nachází další zajímavost zdejšího kraje. Silničce, která se vine po stráni nad Žehrovkou si stoupla do cesty skála a nebylo ji kudy obejít. Byla tedy kdysi dávno do ní vytesána velká „brána“ ve tvaru gotického oblouku. Vzniknul velice zajímavý útvar, později nazvaný po známém historikovi a spisovateli panu prof. Ph. Dr Pekařovi - Pekařova brána. Je to skalní útvar jako kterýkoliv v okolí a při troše šikovnosti a opatrnosti se dá na něj vylézt. Taková výzva se neodkládá, i když nahoře byl ještě led a sníh, ale pohled z výšky stál za to.                 

                                                                   Pár obrázků z jarního toulání.