Jdi na obsah Jdi na menu
 


Staré Hrady a neb o pohádkách a chlupatých s rohama

21. 2. 2011

Něco z loňského podzimku, když nám zrovna počásko moc nepřeje....

Staré Hrady a neb o pohádkách a chlupatých s rohama

     Staré Hrady, jsou zajímavým místem, kde najdete hrad i zámek současně. Hrady byly delší dobu uzavřené, ale nyní jsou od roku 2008 plně přístupné.

    První písemná zmínka o hradu je z roku 1340 a gotický sloh je prý dílem hutě Petra Parléře. Později vznikl renesanční zámek s citlivě přistavěným podzámčím. Úsměvné - zde mne zaujalo jméno zakladatele hradu, pán se jmenoval: pán Smil zvaný Flaška z Pardubic. Pán asi věděl jak užít života, když ho tak pojmenovali!!!

   Návštěvníky hrad uvítá velkým nádvořím, kde stojí dobové vojenské stany ale i dvojitá šibenice. Zde je taky v provozu hradní restaurace kde vás obslouží děvčata ve starodávných kostýmech anebo taky  á la čarodějnice. Dokonce jsem na dvoře našel její zaparkované koště!  Jako další upoutávka pro mne bylo hrající rádio za mříží hladomorny. Jo časy se mění, Dalibor v hladomorně hrával na housle.  

  Prohlídka interiéru se skládá ze dvou částí. Jedna pojednává o tom, jak se žilo za císaře pána Františka Josefa I. a životu prostých lidí v jeho době.

  Druhá je věnovaná dětem. Najdou tu spousty všelijakých pohádkových bytostí a a je rozložena do dvou částí. Prohlídkové okruhy "Časem zpátky do pohádky I. a II." vás zavedou do renesančního a barokního sklepení a na hradní pohádkovou půdu, kde ožívá na 150 pohádkových bytostí, skřítků a strašidýlek z pohádek kouzelného dědečka Fábulína.

   K hradu se váže pověst o zakopaném pokladu templářů. Poklad je střežen přízraky umrlců a běda těm kdo by ho chtěl vykopat.  Žádné strašidlo jsem na hradě nepotkal, ale za hradní kaplí řádili chlupatí s rohama. Přesto, že tyto kozy tam mají velkou ohradu, běhají po zdech a obveselují kolemjdoucí.

     Shrnutí:  Je to určitě hezký výlet pro děti i dospělé.               Par fotografií zde.