Jdi na obsah Jdi na menu
 


U Labe najdete poušť, ale taky nejkrásnějšího ptáka světa

6. 1. 2013

U Labe najdete poušť, ale taky nejkrásnějšího ptáka světa

Česká zem je opravdu krásná a nekonečně zajímavá.

  Nikdy jsem si nemyslel, že polabská rovina je naplněná tolika zajímavostmi. Stále objevuji nové a nové. Tak například bych nikdy nečekal, že se dá najít v Polabí pravá nefalšovaná písečná duna navátá z jemného písku. Ta samá, jako jsou na Sahaře v Africe. Saharským pískem jsem se měl možnost projít a skutečně je tato napodobenina naprosto srovnatelná. Pravda, zde se duna nachází u břehu nedaleké ho Labe a ještě na kraji borového lesa a k tomu kousek za obcí, ale je skutečně navátá větrem a má i svůj specifický, zvláštní biotop. Písečný přesyp u obce Písty na okrese Nymburk, je vyhlášenou národní památkou již od roku 1951. Tato dosud  „ stále pohyblivá duna“, se vytvořila někdy v dobách čtvrtohor a rozkládá se na ploše něco kolem čtyř hektarů a její výška kolem dvaceti metrů se ale neustále mění. Na jižním svahu duny  roste a žije mnoho vzácných pískomilných rostlin  a dřevin, ale i odpovídajícího hmyzu a živočichů. Určitě se dá říct, že je to český unikát.

  Této neobvyklé podívané v naší republice totiž nikde moc nenajdete. Vím pouze o přesypu,  (ale to je spíše písčitá zatravněná rovina) u Bzence – Moravský Písek  a o třeboňském přesypu u obce Vlkov, který je spíše takovou malou, ale hodně malou  zmenšeninou  labské duny,  (asi 60x 80 m a k tomu - spíše zanedbatelné výšky).

   Mimochodem, zde v Pístech, dole u vody, je starobylý polabský hostinec u Kyselů. Ukázková tradiční polabská  zachovalá  architektura (1913). Určitě to stojí za okouknutí.

   Při cestě domů zpět, se přejíždí přes most na Labi v Nymburce.  Nedaleko, pod městskými hradbami se nachází nouzové přístaviště (při  vysoké vodě apod.) Zde je místo, kde přezimuje vždy mnoho různého ptactva a kam chodí místní na procházky a toto ptactvo zde pravidelně krmí.

   Na svých tazích se zde zastavují i mnohé nečekané druhy,  ale je tu hlavně mnoho našeho vodního ptactva a to ve velikém množství. Spousty druhů labutí, lysek, kormoránů, různých druhů a poddruhů naší kachny divoké, ale i například nutrie říční. Tentokráte jsem ale měl veliké štěstí. Narazil jsem tu na malinkou kachýnku, která je označována jako jeden z nejkrásnějších ptáků naší planety. Je opravdu nádherně nazdobená a je to pohádkové pokoukání, vzhledem tomu, že zimní období moc barvami nehýří.  Nejdřív jsem mohl fotit jen na velikou vzdálenost, na „ dlouhé sklo“ - teleobjektivem z ruky. Obrázky  zpočátku nic moc. Ale ke konci akce se zadařilo, kachýnka vyplula blíž a na plné světlo… no opravdu je to skvost!  Kachýnku jsem na internetu našel, jmenuje se kachna mandarínská a je tu velmi vzácná. Ale mám ověřeno, že se na zdejším přístavu už pár týdnů zdržuje.

            Na obrázky se můžete mrknout zde.