Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výstup na Milešovku jako dárek !

1. 9. 2017

Výstup na Milešovku jako dárek !

 Nejlepší dárek si můžete dát jenom vy. Nikdo jiný nemůže znát vaše přání lépe. Vylezl jsem snad na všechny naše významné hory u nás, ale Milešovka mě chyběla. Za týden mám kulatiny, radši se ani nedívejte kolik (7+), ale nikdo tam nahoru za mne nevyleze. Tak jsem vyrazil.

 Co odpovědět na otázky: „prosím tě, co z toho máš, takhle se mordovat?“ No nedokážu na to asi přesně odpovědět, ale prohlédněte si mé fotky. Copak tohle někde jinde můžete vidět, než tam nahoře? Úžasná nádhera. Je to fantastický pocit a jen lituji, že jsem se tam nedočkal nějakého efektního západu sluníčka. Dolu jsem šel už za úplné tmy. Když jsem si nebyl jistý cestou, blýskl jsem si foťákem a na displeji jsem vše viděl jak ve dne. Myslel jsem, že jsem v hoře už jen sám, ale nebyl. Doprovázeli mě netopýři, tak jsem vám je vyfotil.

 

Z internetu o Milešovce. Má mnohé nej-nej :

Ještě v 18 století byla považovaná za nejvyšší horu v Českých zemích.

Pro svoje ojedinělé převýšení v okolní krajině o úctyhodných 350m je považován kruhový výhled z hory za třetí nejkrásnější ne světě!!! Za vhodného počasí jsou vidět např. Ještěd, Krkonoše, Šumava a dokonce 300km vzdálené Alpy.

Je to největrnější hora u nás. Jen 8 dnů v roce tu bývá bezvětří.

Na jejím vrcholu je nejstarší Česká meteorologická observatoř v republice (nedávno oslavila  100let).

Je to nejvíce bouřlivá hora, je zde nejvíce bouřek a nejvíce zásahu blesků za rok. Odtud je někdejší název Hromová hora.

Horu pravidelně navštěvoval známý přírodovědec a cestovatel Alexandr von Humboldt, pruský král Friedrich Wilhelm III, ale taky Jan Neruda, J. W. Goethe, J, Vrchlický a jiní.

Na Milešovku se nelze dostat žádným dopravním prostředkem. Cesta nahoru vede úzkými, neudržovanými přírodními stezkami. Je velice příkrá a její zdolání je považováno za turisticky, velice ceněný cíl.

Na horní části suťového úpatí se velice vzácně objevuje nejvzácnější evropská orchidea, česky zvaná jazýček kozlí.

Vybrané odkazy z popisem hory a okolí :

http://www.ceskestredohori.cz/mista/milesovka.htm

 

http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Milesovka-%E2%80%93-kralovna-Ceskeho-stredohori.aspx

 

Jako předcházející jsem dal na svůj Facebook tento článek. Fotografie přiložené k němu, jsou součástí fotek sem vložených.

 

České středohoří.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

České středohoří je podle mne jedno z nejkrásnějších pohoří u nás. Není až tak moc rozsáhlé a vypíná se uprostřed naprosté roviny. Vrcholy vyčnívající z lesů jsou poměrně ostré a na každém druhém je nějaká zřícenina či hrad. Vše zde je tak působivé, že si tu připadáte jak v nějaké pohádce. Určitě si to tu budu chtít ještě časem řádně prolézt.

Automaticky člověka napadne, že by to bylo nádherné si vše prohlédnout shora. Nad širým okolím se tu tyčí nejvyšší hora, Milešovka. Říkají ji tu „královna Českého středohoří“. Je to jasné příště a to v nejkratší době jdu navštívit královnu..

 

Odkaz na rajče fotoalbum kde najdete moje fotky.

Fotky jsem nerovnal nějak chronologicky. Jsou jsem vloženy tak jak jsem je stáhnul z obou fotoaparátů které jsem sebou nesl nahoru. Klikněte si pro ně zde.