Jdi na obsah Jdi na menu
 


Že jste nebyli ve vodním mlýně? Tak pojďte ..

24. 8. 2007

Funkční historický vodní mlýn v Českém Ráji.

  V nedaleké zapadlé vesničce na samém kraji přírodní chráněné oblasti Český ráj, se nachází naprosto zachovalý a dokonale funkční vodní mlýn. Je schovaný pod strání nad hladinou obecního rybníka. A to je ten důvod, že ti, kteří nechodí s otevřenýma očima, lehce mlýn přehlédnou. Je to roubenka na konci dědiny, skoro stejná, jako ty okolní. Vodní kolo přitisknuté ke stěně chaloupky se ve stínu stromů lehce přehlédne. Přívod vody je veden ze stráně korytem pod krovy ze vzdálené tůně. Voda se vpouští důmyslným kladkovým systémem, kterým se ovládá hradidlo.

   Obdivně jsem obcházel a fotil , když tu náhle ( k mému velkému překvapení) se ze mlýna vynořila moje dobrá známá. Prý je to rodný dům jejího manžela. Mlýn je normálně obydlený a není veřejnosti přístupný. Nabídku - “Tak se pojď podívat dovnitř” - v žádném případě nešlo odmítnout. Kdy se člověku poštěstí, aby se mohl vnořit do dávné historie a nahlédnout do míst, kam se dostanou jen filmaři a herci. Bylo tu natočeno několik našich i cizích filmů. Jinak je mlýn veden jako národní památka.

   S obdivem jsem fotografoval důmyslné zařízení, kde bylo použito minimálně kovů. Všechna ozubená kola a hřídele jsou dřevěná a obdivuhodně přesně do sebe zapadají. S tichým úžasem se musí člověk uklonit před dovedností našich předků. Díky majitelce, která se mi věnovala po odjezdu kamarádky, jsem měl možnost prolézt celý mlýn od obytných místností až po nejhornější část půdy. Prošli jsme čeledník i pavlač. Dostalo se mi vyčerpávajícího výkladu, včetně nahlédnutí do starých fotografií. Je až neuvěřitelné, že toto dokázal sestrojit a provozovat jeden muž, její manžel. Mlýn po jeho smrti zůstal zachován tak, jak z něj odešel. Pouze odsunutím převodového pastorku je odpojen mechanismus vnitřního soukolí a stroje. To jen proto, aby mohlo přes sezónu býti spuštěno venkovní vodní kolo pro obdiv turistům.

  Touto cestou moc děkuji paní Opočenské za umožnění návštěvy mlýna a kamarádce Blance za zprostředkování.

  Mlýn se nachází na vtupní cestě do známé rezervace Plakánek. Kousek dál má usedlost známý herec Pepa Dvořák. Po projití Plakánkem se vynoříte přímo pod hradem Kost. No prostě typ na výlet jako řemen!

  Světlo fotografům bude vyhovovat spíše odpolední, ale je to o tom, z které strany a co kdo budete chtít fotit. Plakánek je pokaždé jiný v každou denní i roční dobu. Hrad Kost (z čela) od rybníka výhradně brzo ráno, ale od Plakánku ( ze zadu) po celé odpoledne.

  Fotografie jsem seřadil po směru energie, tedy od vodního kola přes transmisi a mlýnskou stolici až po vysejvač a pytlování.

Foto      jednotlivě