Jdi na obsah Jdi na menu
 


Energie sbalená na cesty, to nemusí být jen o sušenkách.

25. 2. 2011

Energie sbalená na cesty, to nemusí být jen o sušenkách.

   Sezona se blíží a ekonomika státu nás asi naučí cestovat malinko jinak. Tentokrát asi častěji než jiné roky se rozjedeme po vlastech českých na své chaloupky, chaty, ale třeba karavanem, na kole, nebo jen tak pod stan.

    Dnešní doba, je doba elektroniky, na kterou jsme si již zvykli a tak trochu nás limituje, protože od nás vyžaduje své pravidelné příděly elektrické energie. Ne všade je ta možnost a většinou tam, kde není, se nám nejvíc líbí.

    Sám dost cestuji, fotím, používám malý notebook jako prohlížeč a uložiště fotek, internet, mobil, to je dost nároků na energii. Dalo mně dost přemýšlení jak se stát nezávislý na zdrojích. Nároky byly jasné, levné (do 1000kč) malé lehké, dostatečně výkonné odolné a skladné a energie sbalená na cesty a nemusí to být zrovna sušenky! :-)

   Začal jsem hledat a zkoušet a vítěznou sestavu vám zde předvedu. Myslím, že to není až tak nezajímavé a tak to tu dávám do placu, třeba se to hodí.

   Jako základ jsem zvolil skládací solární dvoj panel TPS-956  4W  s autozásuvkou, který slouží i jako záložní zdroj 12V na dobu kdy nám slunce nesvítí a nebo jen málo. Není velký ,velikost jako můj malý notebook a přitom se do jeho kapsy vejde veškeré zařízení,které k naší elektronice potřebujeme. Tedy napájecí zdroj pro Asus 12v 3A, rychlá nabíječka baterií pro 2 a nebo 4 tužkové a nebo menší  baterie, která se dokáže sama odpojit po nabití článků a miniaturní autoadapter  s USB pro mobil, PDA, či přehrávač.

   Pokud rozepnete zip prostřední přihrádky a otevřete jako knihu, objeví se dva voděvzdorné fotovoltajické články. Pak už stačí pověsit na strom nebo za chůze na baťoh nebo položit na karavan a je vystaráno. Celé zařízení delší dobu testuji a výsledky jsou tak zajímavé že jsem se vám to tu rozhodl nabídnout. Komponenty jsem volil takové aby byly cenově víc než podprůměrné, ale s dostatečným obslužným komfortem. Pravda stanovenou cenu jsem překročil o 60 kč, ale lépe se to asi nedá!

 Zde je ekonomická rozvaha a zároveň odskoky kde koupit a na parametry zboží – ceny v Kč:

 84.-    mini adapter  - napájení USB – mobily, přehrávače, PDA

256.-   Nabíjení, napájení či zdroj pro notebook který se tváří, že si bere ze sítě.

153.-   Rychlonabíječka AA/AAA baterií  s automatickým odpojení při nabití článků

539.-   Skládací solární dvojpanel, taška na adaptery, baterie s autozásuvkou.

19.-      konektor který jsem musel vyměnit na Asus adaptéru. (dole vysvětlím) *

-------

1060                  váha méně než půl kila velikost běžné knížky

*  Ještě k tomu konektoru, adapter jsem obdržel se špatným konektorem. Jsou to jen dva dráty (nesplést polaritu), tak jsem to ucvakl a naletoval nový. Výrobce jsem písemně upozornil a bylo mě oznámeno, že s díkem se polepší.  Tak to je asi vše k tématu. Teď je řada na vás, tak ať se daří….

solarni-cestovni-panel.jpg