Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krčkové stavby – dům z polínek

24. 1. 2015

Krčkové stavby – dům z polínek

   O jedné málem zapomenuté stavební technologii. Už jste někdy slyšeli o krčkových stavbách?

     Baráček, chata či zeď se dá postavit z různého materiálu. Známe mnohé, věkem vyzkoušené způsoby, jako jsou pálené cihly i nepálené cihly, ale i tzv. vepřovice ( jíl a sláma).

   U nás v podhůří a v pohraničí se také stavěly roubené stavby, tedy z hrubě otesaných kmenů a nebo na germánský způsob tzv. hrázděné stavby. To je vlastně jakási kombinace dřevěné konstrukce vyplněné hliněným zdivem.

Poměrně vzácným, ale neméně zajímavým způsobem, z polínek, se u nás v počátcích 19. století, stavělo v horním Pojizeří, ale i na Náchodsku. Vzácně, roztroušeně, najdete tyto stavby i v našem středozemí, např. Sázava.

  Tento způsob se nazývá polínková, či krčková stavba. Polínka, či drobné špalky se v podhůří tenkrát nazývaly krčky. Lidé v podhůří, kteří tenkrát neměli na velké kmeny, jejich odvoz a poměrně pracnou stavbu roubenky, si zde začali stavět z lehce  dostupných, celých i  štípaných polínek z obyčejného měkkého dřeva s kterým se běžně topilo.

   Tyto se kladly do hlinito-pilinovo-slámové malty. Věřte-nevěřte v těchto domech se ještě po 150. létech stále spokojeně bydlí. Tyto domy jsou dnes chráněné památkovým úřadem a možná i díky tomu se tato levná technologie začíná opět stávat zajímavou a leckde opět ožívá. Lidé se opět navrací ke starým vyzkoušeným technologiím a snaží se výhodně a účelně ušetřit. A to jak ekonomicky, tak ekologicky, ale i tepelně izolačně!

   Dál by bylo asi zbytečné se tu o tom rozepisovat, neboť o tom již napsali jiní. Předkládám to tu zde jen jako velkou zajímavost a jistou alternativu o které se dá uvažovat. Když to fungovalo kdysi, proč ne dnes, že?

Proto vám zde nabízím  několik odkazů, které řeknou víc.