Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jako třetího hosta si přivádím pana fotografa Bohumila Máška - dedanka

13. 12. 2006

Vážení přátelé, představuji vám dalšího svého milého  hosta, fotografa pana Bohumila Máška.

 Viděli jste někdy živého ledňáčka? Že je hrozně plachý a že žije jen v těžko přístupných místech? A teď si představte, co to je za problém jej vyfotit. A vyfotit tak aby seděla kompozice, aby neměl odlesky ve svém zářivém a mnohdy ještě promaštěném a nebo mokrém peří! A člověk , který jej dokáže vyfotit je pan Bohumil Mášek. A nebo taky u nás na galerii - dedanek  ….

 Pana Bohumila Máška jsem musel přemlouvat. Nechtěl ani dát fotku a nakonec mi poslal tuto. Prý, nech toho, vždyť ty se taky schováváš Obrazekza foťákem a jsme stejný ročník. Co k tomu dodat? Snad jen: no máš svatou pravdu Bobši. Bobši mu říkají jeho kamarádi a tak mu tu budu tak říkat i já.

 Nechtěl ani slyšet, že by se mělo někde o něm něco psát a tak podobně. A přitom jsem hluboce přesvědčen , že opravdu má co ukázat a že je moc dobře , že takoví lidé mezi námi jsou, kteří mají přírodu opravdu rádi a jsou ochotni pro ni něco vykonat! Sám o sobě tvrdí, že fotí co se "hýbe", viz zde.

 Ale Bobeše jsem si především vybral , pro jeho neopakovatelné obrázky různých ptáků, ptáčků a hlavně, v jeho podání - nádherného ledňáčka.

 Jen tak mimochodem, se mu podařilo, snad jako jedinému v republice, vyfotit takovou vzácnost, jako je luňák červený - foceno ve volné přírodě. Luňák červený patří na našem území k velice vzácným dravcům. Do roku 1976 zde prakticky nehnízdil a dnes u nás hnízdí kolem 20ti párů.

 Bobeš je člověk spjatý s přírodou, obrněný neuvěřitelnou trpělivostí a v neposlední řadě i velikými znalostmi o přírodě a ornitologii. Na naší galerii se skrývá za přezdívkou “dedanek” a jeho zaměření a specializace je na první pohled jasná. Navíc je to člen ornitologického spolku a podílí se především na kroužkování, pozorování hnízdění, ledňáčků, jejich života a populaci v západočeském kraji .

 Bobeš se narodil se v roce 1947 v Sušici na Šumavě ( sám o sobě s úsměvem říká, že je Šumavák jako poleno! – z Horské Kvildy . V takto nádherném prostředí, se není čemu divit, že mu příroda a péče o ni přirostla k srdci. Nyní žije poblíž Plzně a jeho ornitologický rajón, je hlavně horní úsek toku řeky Úslavy. Poslouchat jeho vyprávění o vystopování ledňáčka, budování úkrytu a jeho fotografování, je úchvatné. Představa, že se musí hodiny čekat v nevelkém úkrytu ( vedro, komáři apod.) a pak jsou jen tři vteřiny času na kompozici a exponování, je něco neskutečného. Když si člověk uvědomí, že se mezitím může schovat slunce za mrak a jiné podobné potíže, tak se musím na každý zdařilý obrázek ledňáčka zahledět s obdivem a úctou k autorovi. Stručný popis o vyhledávání, útrapách a problematice focení a stavbě úkrytu najdete pod každým obrázkem ledňáčka na naší galerii  Digineff .cz .

 Přesto Bobeš není stále zcela spokojen a tvrdí "Spokojen budu tehdy, až vyfotím ledňáčka jak vynáší rybu z vody!"

 Na dotaz co ještě říci k jeho osobě, dodává. "Dříve jsem byl aktivní sportovec - atletika, cyklistika, nyní už jen tak rekreačně nohejbal a kolo". Jako další oblíbený koníček je rybaření a houbaření. Rád též cestuje. Na kole si projel Korsiku, Sicílii, Sardínii.

 Mám rád lidi, legraci a přímé jednání. Nesnáším faleš. A proti takovým lidem se dokáže Bobeš, okamžitě a přímo a rázně ohradit. Ale ve své podstatě je to člověk mírumilovný a velice kamarádský.

  Bobši dovol mi tu, abych ti tu poděkoval za to, že jsi se nakonec nechal přemluvit ke zveřejnění tvé tvorby na mojí stránce. Moc by jsi mi tu chyběl a ani si nedokážeš představit jakou z tvé přítomnosti mám radost ! Ještě jednou moc děkuji a přeji mnoho krásných záběrů a úspěchů ve tvé tvorbě ale i v tvém běžném životě. Bobši dík a měj se moc fajn !!!

 

                                               Fotografie autora jednotlivě

Nové fotografie autora najdete zde.