Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítání jara 2009 - Český ráj – Plakánek

22. 3. 2009
Vítání jara 2009 - Český ráj – Plakánek

   Konečně vylezlo sluníčko a udělalo se alespoň na chvilku hezky. Tak honem nabít fotobaterky, popadnout foťák a ven. Jaro je ještě syrové, sluníčko už pěkně hřeje ale ve stínu je chladno. Na horách je sníh a tak pofukuje studený větřík.
  Většinou zahajuji sezónu procházkou kolem kaskády rybníků pod Střehomí a procházku končím Plakánkem. Ani tentokrát se mě nepodařilo dojít až ke hradu Kost. Cestou je tolik zajímavostí, že se to za jedno odpoledne nedá zvládnout. To není žádný turistický pochod, ale pozorování probouzejícího se jara. Na rybnících je spousty druhů různých vodních ptáků, a některé tu tak často nevidíte. Jen se tu zastavují na své dlouhé cestě. Bylo tam hejno kormoránů a mnoho různých druhů kachen a potápek ale také vzácné volavky stříbrné i černé, které se v této rezervaci chystají hnízdit v předem připravených hnízdištích. Volavka je velice obezřetná a je problém se k ní dostat a udělat si alespoň koukatelnou fotografii. Když se to povede, pak je to náramná radost. Opravdu si člověk připadá jako lovec, ale takový ten co nezabíjí. Je to prostě nádhera.
   No a pak jsem se, mezi dvěma rybníky dostal do koryta jejich vedlejších přepadů. Je to takový mělký potůček, ale pohádkové království mechů. Nádherná svěží čerstvá zeleň. Mnoho různých tvarů a podobenství, prostě pastva pro oči. A všade tu kvetou, dnes již vzácné a chráněné bledulky. Taky jsem je tu několikrát fotil.
   Na konci kaskády rybníků je malebná vesnička Střehom, známá svým funkčním vodním mlýnem (najdete také na mých webkách) a zde jsem zaparkoval autíčko. Tady vlastně začíná přírodní památka zvaná Plakánek. Procházíte kolem roubenek, které se krčí pod pískovcovýma skalama, projdete kolem chalupy známého herce Pepy Dvořáka a vstupujete do průrvy mezi skalama a vlastně jakoby vstupujete do pohádky… no a fotíte a fotíte. A pro ty, co se sem nemáte možnost dostat, ale nejen pro ně, tak vám všem jsem sem dal pár foteček. Hezkou zábavu a těšme se na přicházející jaro.